Skip to main content

Çene ve Diş Cerrahisi

Dişlerde, ağız içi dokularda ve çenede oluşan bazı rahatsızlıklar, bozukluklar ya da travmalar cerrahi operasyona ihtiyaç duyulan müdahaleler gerektirebilir. Çene ve diş cerrahisi, bu tip tıbbi ve cerrahi tedavilerin uygulanmasından sorumlu olan diş hekimliği alanıdır. Tedavilerin ve operasyonların, alanında uzman ağız ve çene cerrahları tarafından yürütülmesi gerekir. Uygulanan tedavilerin genel amacı, hastaların yaşadığı çene ve diş problemlerinden kaynaklanan fonksiyonel ve estetik sorunların giderilmesidir.

Çene ve Diş Cerrahisi nedir?

Bazı doğuştan anomaliler, hastalıklar, bozukluklar, travmalar ve yaralanmalar; yüz ve çenede bulunan sert ya da yumuşak dokuların hasar görmesine yol açabilir. Ağız, diş ve çene cerrahisi, söz konusu rahatsızlıkların tümünün tanı, teşhis ve tedavi süreçleriyle ilgilenen bir bilim dalıdır.

Ağız, çene ve diş cerrahisi kapsamında bulunan operasyon ve tedaviler; hastalara lokal ya da genel anestezi veya sedasyon uygulanarak gerçekleştirilir. Cerrahi operasyonların tümü ameliyat ortamında ve uzman cerrahlar tarafından yürütülür.

Çene ve Diş Cerrahisi tedavileri nelerdir?

Çene ve diş cerrahisi kapsamında gömülü ya da komplike diş çekimleri gerçekleştirilebilir. Dental implantların yanı sıra, çene ve yüz implantlarına ilişkin operasyonlar da bu alanda uygulanır. Ağız, çene ve yüz bölgelerindeki enfeksiyonlar, tümörler ve kistler kimi zaman tıbbi ve cerrahi müdahale uygulanmasını gerektirebilir. Ayrıca; kemik içi iltihapların, ilgili bölgelerdeki kemik kırıklarının, uyku apnesinin, dudak ve damak yarıklarının, doku hasarlarının ve botoks uygulamalarının gerektirdiği cerrahi operasyonlar da ağız ve diş cerrahları tarafından uygulanır.

Ortognatik ve rekonstrüktif cerrahi operasyonları; büyüme bozukluğu, çene kapanış problemleri, ortodontik bozukluklar ve iskelet uyumsuzlukları gibi rahatsızlıkları tedavi etmek için gerçekleştirilebilir.

Çene ve Diş tedavileri öncesi & sonrası

Çene ve diş cerrahisi kapsamında uygulanan tedavilerin her biri, hastaların ağız sağlığı durumuna ve tedavi edilen rahatsızlığa bağlı olarak farklı seyirde ilerleyebilir. Bu nedenle hastalar tedavi öncesinde, diş hekimleri tarafından verilen tavsiye ve önerilerin dışına çıkmamalıdır. Hastaların aklında tedavi sürecine ilişkin kalan tüm soru işaretleri, diş hekimlerinin detaylı anlatımları sonucunda giderilecektir.

Tedavi sonrasında hastaların bir süreliğine fiziksel aktivitelerini sınırlandırması, belirli bir beslenme programını izlemesi, uyku pozisyonunu değiştirmesi ve ilaç kullanması gerekebilir. Ayrıca, tedavi sonrasında hiçbir komplikasyon oluşmaması için rutin kontroller aksatılmamalı, operasyon uygulanan bölge travmatize edilmemelidir.

Çene ve diş cerrahisi için muayene olarak tanı ve tedavi süreçlerinizi başlatmak istiyorsanız web sitemiz aracılığıyla randevu alabilirsiniz.

Gönder
1
Merhaba 👋
Tedaviler hakkında bilgi almak istiyorum.