Skip to main content

Çocuk Diş Hekimliği

Pedodonti

Düzenli olarak diş hekimi kontrolüne gitmek, çocukların gelişim dönemi boyunca ağız ve diş sağlığının korunması açısından büyük önem taşır. Bu sayede çocuklara diş fırçalama ve ağız bakımı alışkanlıkları daha kolay kazandırılabilir. Öte yandan, uzman hekimlerin tavsiyeleri ve yönlendirmeleri yardımıyla çocuklar, diş hekimleriyle olan ilişkilerine dair korkularını ve endişelerini yenebilir. Çocuk diş hekimliği, diğer adıyla pedodonti, 0-12 yaş aralığındaki çocukların ağız ve diş sağlığının korunmasıyla ilgilenen bir ana bilim dalıdır. Siz de çocuğunuzun rutin kontrolleri ve dental tedavileri için bir pedodontistten randevu alabilirsiniz.

Çocuk Diş Hekimliği nedir?

Çocuk diş hekimliği, çocukların dünyaya geldikleri andan itibaren süt dişlerinin tümüyle değiştiği 12-15 yaş aralığına dek uzanan süreç üzerine çalışan bir ana bilim dalıdır. Çocukların hem süt hem de kalıcı dişlerinin sağlıklı gelişimi, ağız ve diş sağlığının korunması ve bu başlıklara ilişkin tüm tedaviler pedodontinin alanına girer. Diş hekimliği fakültesindeki lisans eğitimini tamamladıktan sonra Çocuk Diş Hekimliği Anabilim Dalı’nda uzmanlık kazanan veya doktora eğitimi alan hekimler pedodontist unvanını kazanır.

Çocuk Diş Hekimliği uygulamaları nelerdir?

Pedodontistler hem tedavi süreçlerinde hem de rutin kontrollerde çocukların dental fobi geliştirmemeleri adına süreci oyunlaştırır. Çocuk diş hekimliği uygulamaları kapsamında, çocuklar ve ebeveynler ağız hijyeni konusunda bilinçlendirilir. Çocukların çene ve diş gelişimi süreçleri pedodontistler tarafından takip edilir. İhtiyaç duyulduğu takdirde koruyucu ortodontik tedaviler; çürük, dolgu ve kanal tedavileri, ampütasyon işlemleri ve diş çekimi uygulanır. Sistemik hastalıkları ya da engelleri nedeniyle özel bakıma ihtiyaç duyan tüm çocukların dental tedavileri de pedodonti dalının alanına girer.

Çocuk Diş Kliniği Maltepe

Çocuk diş hekimliği branşında ana hedef, çocukların hiçbir dental problem yaşamadan ağız ve diş sağlığı gelişimlerini sorunsuz şekilde tamamlayabilmesidir. Bu nedenle özellikle ilk diş hekimi ziyaretini gerçekleştiren bebeklerin muayenesi sırasında ebeveynler de detaylı olarak bilgilendirilir ve rutin kontrol randevuları planlanır. Her çocuk için özel olarak planlanan bu sürecin ebeveynler tarafından da hassasiyetle takip edilmesi, çocukların sağlıklı gelişimi ve dental fobi geliştirmemeleri açısından son derece önemlidir.

Çocukların dental problemleri, emme ve beslenme alışkanlıklarına ya da ağız bakımı rutinlerine bağlı olarak, oldukça erken yaşlarda başlayabilir. Ancak rutin kontroller aracılığıyla söz konusu problemlerin erken teşhis ve tedavi edilmesi öngörülür.

Gönder
1
Merhaba 👋
Tedaviler hakkında bilgi almak istiyorum.