https://mbclinica.com
Skip to main content

Bebeklerde Diş Çürüğü Nedir?

(Biberon Çürüğü)

Bebeklerde ve çok küçük çocuklarda diş çürüğü genellikle biberon diş çürüğü olarak adlandırılır. 6. ay ile birlikte bebeklerde katı beslenme başlar. Bununla birlikte bebeklerde biberon ile süt verimi yapılır. Biberonun diş çürüğü, şekerli sıvılar veya doğal şekerli olanlar bebeğin dişlerine uzun süre tutunduğunda meydana gelir. Ağızdaki bakteriler bu şekere geçer ve dişlere saldıran asitler oluşturur.

Bebek beslenmesinde en önemli besin olan anne sütü ya da inek sütü doğal olarak şeker içerir. Gece yatmadan önce ya da uyku sırasında bebek anne sütü ya da biberon emerse süt ağızda birikerek mikropların dişleri çürütmesi için elverişli bir ortam oluşturur. Bu nedenle özellikle gece beslenmesi sonrası dişlerin temizliğine özen gösterilmelidir.

Bebeklerde diş çürüğü tedavisi nasıl uygulanır?

(Biberon Çürüğü)

Bebeklerde biberon çürüğü görülen dişler tedavi edilmezse ağrı yapar ve iltihaplanır. Bu durum bebeğin huzursuzlanmasına ve beslenme düzeninin bozulmasına neden olur. İltihap alttan gelecek kalıcı dişler de etkileyip şekillerinin bozuk olmasına yol açar. Bu dişler çekilmek zorunda kalırsa çocukta konuşma problemleri ortaya çıkabilir.

Ailelerin biberon çürüğünü erken dönemde fark etmeleri ve çocuk diş hekimine muayenelerin aksatmamaları önemli bir faktörüdür. Tedavi edilemeyen geç kalınan dişlerin çekilmesi gerekebilir ancak ameliyat söz konusu değildir. Çocuk diş hekiminin uygun gördüğü birkaç seanslık tedaviler ile diş çürükleri alınır. Tedavisi gerçekleştirilen bebeklerin bundan sonraki süreçte ailelerin bu gibi durumlarda ile karşılaşmaması için gerekli bilgilendirmeler pedodontist tarafından yapılır.

Bebeklerde diş temizliği nasıl yapılmalı?

Bebeklerin dişleri çıkar çıkmaz diş fırçalamaya başlanmalıdır. Dişleri henüz çıkmaya başlamamış bebekler için ise beslenme sonrası temiz tülbent ya da gazlı bez kullanımı diş temizliği için yeterli olacaktır. Bir yaşından itibaren yapılacak temizliklerde diş fırçaları da kullanılmalıdır. Bebekler için özel olarak geliştirilmiş, küçük boyutlu yumuşak diş fırçaları ile düzenli temizlik yapılmalıdır. Bebeğin dişlerini su ile veya fluoridsiz bebek diş macunu ile temizleyebilirsiniz. Bebeklerin dişleri günde en az bir kere akşamları fırçalanmalıdır.

Gönder
1
Merhaba 👋
Tedaviler hakkında bilgi almak istiyorum.