https://mbclinica.com
Skip to main content

Süt Dişi Tedavileri

Bebeğiniz doğduğunda 20 tane süt dişi çenesinde hazır olarak çıkmayı bekler. İlk süt dişi 6ay 12 ay arasında çıkar. Çocuklarda ilk süt dişleri yaklaşık 6 ve 8. aylarda sürmeye başlar ve yaklaşık 30. ayda tamamlanır.

Daimi dişlerin çıkması ve süt dişlerinin düşmesi ise 6 yaşında başlayıp ortalama 13 yaşa kadar devam etmektedir. Çocuklarda arka bölgedeki süt azı dişleri 10-12 yaşlara kadar ağızda kalacak ve çiğnemeyi sağlayacaklardır. Bu yüzde tedavi edilip korunmaları oldukça önemlidir.

Süt Dişlerinin önemi nedir?

Süt dişleri kendinden sonra gelen sürekli dişler için rehberlik eder ve çıkmaları için gerekli yeri korur. Erken çekilirse ve yeri korunmazsa istenmeyen çapraşıklıklar, çene gelişim problemleri oluşabilir. Süt dişleri çene kemiğinin ve kasların gelişimini destekler. Çocuğun düzgün çiğneme, konuşma ve beslenmesi için süt dişleri düşme yaşı gelinceye kadar ağızda kalmalıdır.

6 yaşına kadar çürük oluşmaması için dişlere bakım yapılması ve düzenli diş fırçalama alışkanlığının kazandırılması önemlidir. 6 Ayda 1 kez, diş doktoruna giderek kontrol yapılması ve aynı zamanda çocuğunuzun diş doktoru ile ilişkisinin gelişmesi ve rahatlaması açısından önemidir.

Süt dişi çekimi nedir?

Süt dişleri alttan gelen kalıcı dişin, kökünü eritmesi neticesinde sallanmaya başlar ve çoğunlukla kendiliğinden düşer. Bazen süt dişi sallanmaz, düşmez ve alttan gelen diş farklı bir yerden ağızda belirir. Bu durumda süt dişinin çocuk diş hekimi tarafından çekilmesi gerekir.

Süt dişi normal değişme zamanından önce çekilirse, çekimden hemen sonra dişlerin düzeninin bozulmaması için yer tutucu yapılması oldukça önemlidir. Bu işlem uygulanmaz ise komşu dişler çekim boşluğuna kayarak alttan gelecek kalıcı dişin yerini daraltabilir ve bu nedenle kalıcı dişlerde çapraşıklık ve yer darlıkları, alttaki daimi dişin sürememesi gibi rahatsızlıklar oluşabilir. Ebeveynlerin bu konuda bilinçli olması gereklidir.

Gönder
1
Merhaba 👋
Tedaviler hakkında bilgi almak istiyorum.