Skip to main content

Diş Protezi Nedir?

Diş Protezleri, belirli sebepler ile eksilen dişlerin ve dokuların, çiğneme fonksiyonlarını, konuşmaya katkılarını ve estetiğini iade ederken mevcut dokuların da sağlığının korunmasına yardımcı olmak üzere yapılan apareylerdir. Diş protezlerinin amacı hastaların kayıp dişlerinin üstlendiği fonksiyonları karşılamaktır.

Diş tedavisi doğrudan hastaların ağız ve diş sağlığını korumak amacıyla yapılabileceği gibi, yalnızca estetik amaçlarla da uygulanabilir. Diş protezlerinin tümü kişiye özel olarak, doğal diş rengine en yakın tonlarda ve hastaların rahatlıkla kullanabileceği şekilde tasarlanması planlanır.

Diş Protezi çeşitleri nedir?

En yaygın kullanılan protez diş türleri sabit ve hareketli apareyler olmak üzere iki kategoriye ayrılır.

Sabit diş protezleri doğrudan diş hekimi tarafından ve hastanın ağız içine yapıştırılarak uygulanır. Bu nedenle hasta, diş hekimi müdahalesi olmadığı takdirde protezi çıkaramaz. Sabit diş protezleri çoğunlukla zirkonyum ve laminate materyaller kullanılarak üretilir. Hareketli diş protezleri ise hastanın doğal dişlerinin sabit protez için yeterli destek sağlayamadığı durumlarda uygulanır. Hasta, hareketli protezi dilediği zaman çıkarıp yeniden takabilir.

Hareketli ve sabit protezlerin yanı sıra; implant üstü protezler, köprüler ve tek kuronlar da protez diş tedavileri kapsamında tercih edilebilen seçeneklerdir. Söz konusu tedaviler bir ya da birden fazla diş kaybı yaşayan hastalara uygulanabilir.

Diş Protezi tedavisinin avantajları nedir?

Dişte oluşan çürükler ve enfeksiyonlar ile diş eti hastalıkları, ilerlemiş vakalarda dişlerin kaybedilmesine yol açabilir. Diş kaybı da hastalarda hem estetik açıdan hem de çiğneme ve konuşma fonksiyonlarının yerine getirilmesi bakımından çeşitli problemler yaratabilir. Bu tip durumlarda yaşanan problemleri gidermek için hastalara uygulanan tüm yapay apareyler protez olarak adlandırılır. Protez diş tedavisi sonrasında ağız bütünlüğü yeniden sağlanabilir ve kaybedilen dişlerin oluşturduğu problemlerin çözüme kavuşturulması amaçlanır.

Protez diş tedavisi nasıl yapılır?

Protez diş tedavisinin ilk aşamasında diş hekimi, hastanın diş sağlığı durumuna ve kayıp dişlerin sayısına bağlı olarak hangi protez türünün tercih edileceğine karar verir. Tedavinin seyri ve uzunluğu da seçilen proteze göre farklılık gösterebilir. Her koşulda hastanın ağız taramaları ve ölçüleri alınarak deneme amaçlı protez modelleri üretilir.

Prova seansları boyunca protezin hastanın ağız ve diş yapısına tamamen uyum sağlaması için rötuşlar yapılır. Bu esnada protezin komşu dişler ve dokularla olan uyumu da incelenir. Protezin hastaya uygulanabilmesi için implant tedavisi yapılabilir ya da eksik dişlere komşu olan dişler küçültülebilir. Son seansta diş hekimi kalıcı protezi hastaya uygular ve apareyin nasıl kullanılması gerektiğine ilişkin bilgileri aktarır.

Protez diş tedavisi öncesi & sonrası

Protez diş tedavisi boyunca hastaların diş hekimlerinin önerileri ve uyarıları çerçevesinde hareket etmesi, tedavinin başarıya ulaşması açısından oldukça önemlidir. Özellikle cerrahi operasyon gerektiren uygulamalarda, hastaların seanslar boyunca işlem gören bölgeye hasar vermemesi gerekir. Ayrıca, protezlerin ve ağız sağlığının korunabilmesi için, hastalar tedavi sonrasında düzenli olarak diş hekimi kontrolüne gitmeyi ihmal etmemelidir. Hareketli protezlerin her gün temizlenmesi, günlük ağız ve diş bakımı rutininin eksiksiz olarak uygulanması büyük önem taşır.

Siz de çeşitli nedenlerden ötürü bir ya da birden fazla dişinizi kaybettiyseniz uzman diş hekimlerinden randevu alarak protez diş tedavisine ilişkin bilgi edinebilirsiniz. Web sitemiz aracılığıyla oluşturabileceğiniz randevuda hekiminizle görüş alışverişi yaparak size en uygun tedavi seçeneğini belirleyebilir ve tedaviye başlayabilirsiniz.

Fiyat Talebi


Gönder
1
Merhaba 👋
Tedaviler hakkında bilgi almak istiyorum.